Ik maak schalen en kommen voor diverse toepassingen. Ik zal bij de productinformatie die ik meestuur met het product altijd vermelden welke afwerking ik heb gebruikt.
Schoonmaak en onderhoud
Houten schalen en kommen zijn zeer duurzame producten, mits ze op de juiste manier worden behandeld.
Het allerbelangrijkste is dat een houten schaal of kom NOOIT in de afwasmachine mag, maar er zijn nog een paar andere punten waar rekening mee gehouden moet worden.
- Was de kom of schaal of met de hand, maar laat deze niet weken in het water;
- Droog de kom af met een droge doek en laat hem verder drogen aan de lucht, zet hem niet op de verwarming. Het product kan dan vervormen en zelfs scheuren;
- Schalen of kommen die afgewerkt zijn met Shellawax (dit staat vermeld bij de extra informatie) kunnen beter worden schoongemaakt met een vochtige doek;
- Schalen en kommen met een decoratieve afwerking kunnen het beste met een droge doek worden afgestoft;
- Houten schalen en kommen kunnen enigszins verkleuren, dit is een onderdeel van het natuurlijke proces en het karakter van hout;
- Schalen en komen die afgewerkt zijn met olie hebben af en toe een extra laagje nodig. Voedsel veilige olie voor kommen en schalen is eigenlijk heel simpel te verkrijgen in de supermarkt. Je kan olijfolie of druivenpitolie gebruiken. Met een keukenpapiertje kan je de olie (ruim) op het hout aanbrengen. Laat het even goed intrekken (5/10 minuten), als je nog droge plekken ziet dan breng je daar wat extra olie aan. Wrijf de overtollige olie met een schoon stukje keukenpapier weg en je schaal of kom kan er weer een tijdje tegenaan.
- De schalen en kommen voor gebruik kunnen op den duur wat stroef worden. De één vind dat het bij het karakter van hout past en de ander wil liever een gladde schaal. Met een fijn schuurpapiertje (korrel 600 of 800) kan het product lichtjes opgeschuurd worden en daarna in de olie gezet worden. Ik raad die alleen aan bij schalen en kommen die afgewerkt zijn met voedsel veilige olie.
Afwerkingen
Schalen en kommen komen eigenlijk in 2 varianten, om van te eten of om naar te kijken.
Schalen en kommen om van/uit te eten:
- Hiervoor gebruik ik voedsel veilige olie, maar nooit notenolie i.v.m. mogelijke voedselallergie;
- Shellawax, een was met shellac die na 3 weken helemaal uitgehard is en voedsel veilig. Ik gebruik dit voornamelijk op schalen en serveerborden.
Sierschalen:
- Hampshire Sheen High Gloss Wax: Ik vind dat het een mooie zijdeglans geeft en het hout goed tot zijn recht laat komen;
- Friction polish: Een afwerking met een hoge concentratie Shellac, gekookte lijnzaadolie en Gedenatureerde alcohol. Door te draaien op hoge snelheid en daarmee frictie te creëren, onstaat er de juiste hoeveelheid hitte om de shellac te activeren. Producten krijgen hiermee een hele mooie glans.